pocetnicki-vodic-za-britanski-humor

Početnički vodič za britanski humor

Jedinstveni britanski humor nam je često veoma neshvatljiv i zagonetan, toliko da nam se čini kao potpuni drugi jezik. Pun sarkazma, bezličnosti i bez ikakve mimike i izražajnosti, potpuna je suprotnost od onoga na šta smo navikli. Zato vam predstavljamo ovaj kratak vodič, da bolje razumete i pokušate i da koristite, specifičan humor britanaca.

Smejte se sami sebi

U britanskom humoru nema mesta za ego! Da biste pokušali da ga razumete, prva stvar koju treba da uradite je da ne uzimate sami sebe preozbiljno i da naučite da se šalite sa svojim manama i neuspesima. Šale na svoj račun su njihov način da pokažu svoju prizemnost i da stvore međusobnu konekciju. Pa naprimer često možete čuti izraze poput:

’I look like I got dressed in the dark this morning!’

’I couldn’t run a bath, let alone this race. I make snails look speedy.’

’I’m so bad at cooking – I could burn water!’

Čekaj, jel se šališ?

Pomešajte samoismevanje sa dozom veoma potcenjenog sarkazma, i dobijate glavni sastojak britanskog humora. Čini se kao da su rođeni sa integrisanim sarkazmom i iroijom, koji se često izražavaju bez ikakve mimike i totalno praznim izrazima lica, što nas često navede da se zapitamo da li su se zaista šalili, ili su pak ozbiljni.

Nikada nije lako prepoznati sarkazam u novom jeziku, ali u engleskom to prelazi na potpuno novi nivo. Dobra stvar je što se sarkazam koristi neverovatno često, da ćete posle kratkog vremena boravka u Engleskoj naučiti da ga prepoznate. Međutim, ukoliko se ipak odlučite da se okušate u britanskom humoru, potrudite se da koristite pravi ton, kontekst i neverbalne znake – Britanci nikada ne mogu da odole da se nasmeju kada upute sarkastičan komentar u pravo vreme.

’Oh, so you do know how to answer your phone?’

’I really like how loud you play your music!’

Nemojte ih svhatati preozbiljno

Iako su poznati po tome da su i previše ljubazni, pravi znak da ste im se dopali jeste ako vas ’počaste’ sa ironično-duhovitim komentarom. Ove doskočice nikako nemojte shvatati ozbiljno i kao uvredu, već više kao igru rečima za koju nikada nećete dobiti izvinjenje.

Međutim ključna stvar je da shvatite šta ljudi iz vašeg okruženja smatraju smešnim, pa samim tim se neće svaki ironičan komentar prepisati humoru.

Britanci u svemu nalaze humor

Britanci su poznati po tome da koriste humor čak i u najneprijatnijim i neugodnijim momentima. Humor se nikada ne koristi za uvrede i ponižavanja, već više kao sredtstvo kojim će se razbiti neugodna tišina ili razvedriti sumoran trenutak. U većini kultura postoji vreme i mesto kada se humor koristi – u Engleskoj je to uvek!

’I tripped and fell over in front of everyone, but at least I didn’t embarrass myself!’

Ostavite komentar