+381 66 97 46 755

+381 65 43 88 634 

Pratite nas na

kako-nauciti-engleski-uz-pesme-i-muziku

Kako naučiti engleski kroz pesme i muziku

Dosadilo vam je čitanje knjiga i tradicionalno učenje? Što ne bi probali da naučite engleski kroz muziku? Pokazaćemo vam kako da iskoristite svoje omiljene pesme da poboljšate svoj vokabular i unapredite svoje jezičke veštine.

Muzika je mnogo više od same melodije i reči. Kroz tekstove raznih engleskih pesama možete naučiti mnogo toga o kulturi te zemlje. Pesme nam pokazuju ono što nema u knjigama – kako Britanci i Amerikanci žive i kako gledaju na svet.

Jedan od najboljih načina učenja jezika je da ga implementirate što više u svoj život. Pokušajte da kroz svoje hobije ostvarite što veći kontakt sa engleskim jezikom. Na primer, ako volite muziku, zašto ne biste pokušali da učite engleski dok slušate omiljene pesme? Na ovaj način nećete samo obogatiti svoj vokabular, nego ćete raditi i na razumevanju jezika i poboljšati usmeno izražavanje.

Napravite pauzu od knjige i iskombinujte dve stvari koje najviše volite – muziku i jezike.

Jedna od najvećih prednosti učenja jezika kroz pesme je učenje slenga i fraza, koje se koriste umesto standardnog engleskog, a nećete ih naučitit kroz knjige i priče. Takođe i možda najvažnije – izgovor. Kada kroz pesme čujemo kako se određene reči izgovaraju, kasnije ih sa lakoćom možemo kopirati u upotrebiti kako bismo zvučali što prirodnije dok pričamo engleski.

Iako znamo da svako ima različit ukus po pitanju muzike, predstavljamo vam par korisnih pesama za učenje engleskog jezika:

Pesme za niže nivoe:

The Cure – Friday I’m in Love

Uz ovaj klasik 90tih godina lako ćete naučiti dane u nedelji, ali uz to se i upoznati sa emocijama i frazama koje ljudi koriste da bi ih iskazali.

“Monday you can fall apart,

Tuesday, Wednesday break my heart,

Thursday doesn’t even start,

It’s Friday I’m in love.”

The Beatles – Let It Be

Bitlsi su deo britanske istorije, i svakako moraju biti pomenuti ovde. Koriste jezik iz svih delova Englske a tekstovi su obično dosta jednostavni ali u isto vreme i predivni.

“When the broken-hearted people,

Living in the world agree,

There will be an answer:

Let it be”

Adele – Hello

Ova spora i razgovetna pesma koristi svakodnevne fraze kao što su ’How are you?’ i ’I hope that you’re well’. Ovo vam je šansa da normalno razgovarate sa Adele. Sigurno ćete vam ostati u glavi i zapamtićete sve važne fraze.

“Hello, how are you?

It’s so typical of me to talk about myself

I’m sorry

I hope that you’re well”

George Ezra – Don’t Matter Now

Savršena pesma za učenje engleskog! Pevljiva, vesela pesma, puna slenga i svakodnevnih izraza.

“Sometimes you need to be alone

Shut the door, unplug the phone,

Speak in a language they don’t know

It don’t matter now”

Fresh Education – Metaphors and Similies

Fresh Education prave muziku sa samo jednim ciljem – za učenje. Većina njihove muzike fokusira se upravo na engleski jezik. Pominje se sve – od metafora do poezije, u svakom stihu imate korisne izraze. Nikad nije bilo zabavnije učiti engleski!

“A metaphor’s a comparison of a couple things

Two different pictures we want to fit in a single frame,

A more convenient description of how to see the world

He’s a solid rock, she’s a black pearl”

Pesme za napredne nivoe:

Stormzy – Big For Your Boots

Ovaj mladi engleski reper je za veoma kratko vreme doživeo neverovatnu popularnost! Opustite se, uživajte i sjajnim pesmama i usput naučite engleski sleng.

You’re getting way too big for your boots,

You’re never too big for the boot

I’ve got the big size twelve on my feet

You’re face ain’t big for my boot”

Bob Dylan – Like a Rolling Stone

Dilanove pesme su najčešće veoma kompleksne i uvek pričaju priču. Ova pesma sa posebnom pričom o neiskusnom čoveku iz imućne porodice koji se suočava sa svim poteškoćama siromaštva, prepuna je metafora i predivnih izraza koje će svakako pomoći da obogatite svoj vokabular.

“You never turned around to see the frowns

On the jugglers and the clowns

When they all did tricks for you”

Blackalicious – Alphabet Aerobics

Ukoliko želite da ispitate svoje znanje i razumevanje engleskog jezika, izazivamo vas da krenete sa ovom pesmom. Ovo je jedna od najbržih pesama na engleskom koje ćete čuti! Svaki stih se fokusira na drugo slovo alfabeta i rimuje reči koje počinju na ovo slovo. Iako su reči veoma zahtevne, ako želite da radite na svom vokabularu, ne smete zaobići ovu pesmu!

“Artificial amateurs aren’t at all amazing

Analytically, I assault, animate things,

Broken barriers bounded by the bomb beat”

Leave a comment